Надихаючі книжкові ідеї для 8 березня: топ 8 блискучих письменниць та їх шедеври

5 березня 2020 р.

Хіба ж можна уявити початок весни без дня, коли вулиці міст наповнюються схвильованими чоловіками різного віку, з квітами та подарунками для коханих жінок? І хіба можна знайти кращий привід прочитати (або перечитати) світові шедеври, написані жінками, ніж 8 березня? Напередодні Міжнародного жіночого дня ми пропонуємо згадати 8 неймовірно талановитих і успішних письменниць, чиї книжки продаються багатомільйонними тиражами та змінюють долі читачів у всьому світі.

Джейн Остін

Зараз це здається дивним і навіть неправдоподібним, але одна з найвидатніших письменниць всіх часів соромилася вказувати власне ім'я на своїх же романах. Справа в тому, що в 18-19 століттях жінці було непристойно займатися літературною (та й практично будь-якою іншою) діяльністю, тому світ дізнався ім'я Джейн Остін тільки після її смерті.

Що почитати:

«Гордість і упередження»

Складно бути оригінальним, коли мова йде про один з видатних класичних романів 19 століття. Бездоганна історія, яка, до речі, не лише екранізувалась незліченну кількість разів, але і лягла в основу іншого популярного роману «Щоденник Бріджит Джонс». Купити електронну книгу «Гордість і упередження» для вашого рідера можна в кілька кліків на pocketbook.ua.

Джоан Роулінг

Успіх Джоан Роулінг нагадує одну з її знаменитих казкових історій: відмови видавництв, борги і нерозуміння друзів в результаті перетворилися на безпрецедентний успіх, багатомільйонну базу фанатів і статус першого автора, який заробив мільярд доларів. Що тут додати? Справжня магія.

Що почитати:

«Несподівана вакансія»

Звичайно, книги Роулінг – це в першу чергу світ Гаррі Поттера, але тим цікавіше поглянути на талант автора з іншого боку. «Випадкова вакансія» – це досить зрілий роман про заплутане життя в невеликому провінційному містечку. І на цей раз жодного Гоґвортса.

Агата Крісті

Кумедно, що королева детективів і автор світових бестселерів, могла так ніколи і не стати письменником. Більш того, вона взагалі могла прожити все життя без книг, адже її мама не хотіла вчити доньку читати. Втім, це не завадило Агаті самостійно освоїти грамоту в 8 років, а ще через кілька десятиліть стати справжньою зіркою детективної літератури.

Що почитати:

Убивство у «Східному експресі»

Мабуть це одна з найпопулярніших пригод Еркюля Пуаро – улюбленого читачами бельгійського детектива. Цікаво, що Крісті не раз сама подорожувала «Східним експресом» і навіть опинилась одного разу в ситуації, яку згодом описала в книзі: через складні погодні умови поїзд на деякий час застряг на одній ділянці дороги. Якщо з’явилось бажання перечитати улюблений детектив, просто перейдіть за посиланням.

Елізабет Гілберт

З моменту публікації в 2006 році, її мемуари «Їсти, молитися, кохати» стали настільною книгою для мільйонів жінок. Відзначимо, що Гілберт і до цього вважалася досить відомим автором, але ця книга змінила все: шалені гонорари, включення до списку найвпливовіших людей світу за версією Time, надуспішна екранізація з Джулією Робертс у головній ролі. Сама ж письменниця зізнається, що зобов'язана всьому дитячій книжці «Чарівник країни Оз», з якої почалася її любов до літератури.

Що почитати:

Місто дівчат

Найсвіжіший роман Гілберт – це вибухонебезпечна суміш легкості, молодості і Нью-Йорка 40-х років. Ми занурюємося в життя богеми з вечірками, випивкою і випадковими зв'язками. Звичайно, до головної героїні можна ставитися по-різному, проте її внутрішня сила і сміливість не може не вражати.

Шарлотта Бронте

Незважаючи на те, що Шарлотта прожила всього 38 років, її життя було повним яскравих і експресивних моментів: від нерозділеного кохання до її одруженого вчителя, до величезного літературного успіху і цілої армії шанувальників на чолі з королевою Вікторією. Окрім того, саме Бронте прийнято приписувати винахід літературного прийому, коли оповідь ведеться дитиною. Як згодом визнав Чарльз Діккенс, він запозичив цю ідею для свого «Девіда Копперфілда»

Що почитати:

Джейн Ейр

У часи першого видання роману, усі, включно з видавцями, були впевнені, що автор – талановитий джентльмен на ім'я Каррер Белл. Ну а потім пішла популярність і хвалебні відгуки критиків, та навіть письменника Вільяма Теккерея, якому було присвячено друге видання книги. Зрозуміло, що «Джейн Ейр» дивує не лише сюжетом і персонажами, а й в спробою уникнути традиційних канонів вікторіанського роману. Ну а найкращий привід переконатися в актуальності книги – перечитати її. Купуйте «Джейн Ейр» на сайті pocketbook.ua.

Елена Ферранте

Італійській письменниці вдалось змусити весь світ говорити про себе. І справа зовсім не в її таємничості й анонімності (ЗМІ досі гадають, хто ж ховається під псевдонімом Ферранте), а в незаперечному таланті й майстерності, з якою вона описує своїх персонажів і рідний Неаполь.

Що почитати:

Моя неймовірна подруга

Якщо ви ще не знайомі з творчістю Ферранте, то перша частина Неаполітанської серії – це самий логічний вибір. Надзвичайно поетична історія про дружбу двох зовсім несхожих дівчат, яка відбувається на вулицях післявоєнного Неаполя. Читаючи цей роман, мимоволі задаєшся питанням, що захоплює більше: промальовування персонажів чи опис колоритного півдня Італії. Купити електронну книгу «Моя неймовірна подруга» та її продовження «Історія нового імені» можна тут.

Маргарет Етвуд

Одна з найзнаменитіших письменниць сучасності та двічі лауреат Букерівської премії (2000 і 2019 роки), народилася в Канаді, в сім'ї вчених. Можливо саме тому, що дитинство Маргарет було повним пригод і подорожей, у неї досить рано відкрився талант до письменництва. Етвуд з однаковим успіхом пише твори найрізноманітніших жанрів: наукова фантастика, дитяча література, нон-фікшн, поезія, есе. А в 2016 році вона навіть опублікувала власний комікс!

Що почитати:

Оповідь служниці

Роман-антиутопія був виданий в 1985 році і з тих часу він набув статусу культового: нагороди, визнання критиків і читачів. Новий виток популярності історія отримала завдяки надуспішній телевізійній адаптації 2017 року. Якщо ви навіть дивилися серіал, ми все одно рекомендуємо насолодитися оригіналом, створеним Маргарет Етвуд: вибирайте електронну книгу «Оповідь служниці» на сайті pocketbook.ua.

Донна Тартт

На превеликий жаль шанувальників її творчості, Донна поки що написала лише три романи, отримавши Пулітцерівську премію за останній з них. На відміну від багатьох колег, Тартт не надто публічна людина: успіх і нагороди не заважають їй концентруватися на роботі, та тікати від зовнішнього світу подібно до її улюбленого персонажу Пітера Пена. Сама письменниця зізнається, що трошки Пітера Пена є в кожному тексті, який вона створює.

Що почитати:

Щиголь

Поза всяким сумнівом – найуспішніший роман Донни Тартт, який вражає поєднанням багатогранності і легкості. Якщо ж вам здається, що у пригод Тео є щось спільне з Олівером Твістом, то ви абсолютно праві! Тартт не раз називала Діккенса своїм улюбленим письменником, чия творчість сильно вплинула на неї. Якщо ви ще не встигли прочитати світовий хіт «Щиголь» – саме час це виправити. Купити книгу в кілька кліків можна тут.

Повернутися
Aa HD