10 видатних книг десятиліття: найкращі художні та нон-фікшн хіти 2010-х

3 грудня 2019 р.

Якщо кінець року – відмінний привід для підбиття підсумків, то кінець десятиліття – і поготів. Напередодні завершення 2010-х, ми пропонуємо згадати головні книги цього періоду, які стали не лише бестселерами, а й дзеркалом, що відображає тенденції та інтереси останніх років.

Щиголь - Донна Тартт

Хто сказав, що для всесвітнього визнання та успіху має минути багато років? З моменту видання в 2013 році, роман Щиголь подолав величезний шлях: від захоплених відгуків читачів і Пулітцерівської премії за художню книгу, до нещодавньої екранізації з Ніколь Кідман. А Стівен Кінг взагалі заявив, що таких книг виходить зо п'ять штук на десять років. І нехай вас не лякають розміри епохального творіння Донни Тартт – пригоди головного героя на ім'я Тео читаються на одному диханні, а сама історія залишає приємний посмак і бажання повертатися на сторінки роману знову і знову.

Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього – Ювал Ной Харарі

Ізраїльському історику Ювал Ною Харарі вдалося практично стерти межу, що розділяє серйозну наукову працю та розважальну літературу. От тільки головним героєм в його творі виступає не людина, а все людство. Простою мовою та з купою живих і яскравих прикладів, Харарі розмірковує про нашу цивілізацію, її розвиток і занепад, причинах і наслідках, непомітних на перший погляд випадковостях і закономірностях, що керують нашими життями.

З Елеанор Оліфант усе гаразд - Ґейл Ханімен

Як часто ми переконуємо навколишній світ і самих себе, що в нашому житті усе гаразд? Іноді це правда, а іноді... Ну, ви розумієте. Елеанор Оліфант – типова мешканка сучасних мегаполісів. У неї нудна робота, сірі і непримітні колеги, надміру допитлива мама і звичка випивати перед сном. А ще Елеанор почувається загублено і самотньо. Але одного дня вона зустрічає чоловіка своєї мрії. Дебютний роман Ґейл Ханімен одразу ж став справжнім проривом, потрапивши у списки бестселерів і отримавши кілька престижних нагород.

Утопія для реалістів - Рутгер Брегман

Автора по праву вважають одним з найвидатніших молодих мислителів нашого часу і вже ставлять в один ряд з такими іменами як Френсіс Фукуяма. На сторінках своєї нової книги Брегман розмірковує над варіантами розвитку цивілізації, замислюючись над такими фантастичними на сьогодні поняттями як безумовний базовий дохід, скасування державних кордонів і серйозне скорочення робочого дня. Звучить як утопія? Що ж, якщо вірити автору, ми можемо прокинутися в такому світі вже дуже скоро.

Життя за життям - Кейт Аткінсон

А ви б хотіли отримати шанс прожити своє життя заново, виправляючи помилки і змінюючи результат різних епізодів? А якщо проживати життя знову і знову, до тих пір, поки все не скластися ідеально? Героїня книги змушена вчитися на власних помилках, знову і знову проживаючи ХХ століття і коректуючи визначні моменти історії. Захопливий роман, який завоював не лише ряд літературних премій, а й любов читачів з усього світу.

Чому нації занепадають - Дарон Аджемоглу, Джеймс Робінсон

Однією з головних книг десятиліття що минає, стала науково-популярна праця про різні системи побудови економіки, і як це впливає на долю окремо взятої людини, країни, регіону, а іноді й всього світу. Спільна книга економіста Дарона Аджемоглу з Гарвардського університету і політолога Джеймса Робінсона з Чиказького університету стала улюбленою книгою Білла Гейтса, Марка Цукерберга і мільйонів читачів з усього світу.

Загублена - Гіліян Флінн

Надзвичайно цікавий роман, який не хочеться відкладати аж до останньої сторінки. Книга, звісно, не отримала Пулітцерівську або Нобелівську премію, але вона і не претендує на це. Гіліян Флінн розповідає нам напружену історію, майстерно прописавши персонажів і продумавши нешаблонні ходи, які порадують навіть затятих скептиків детективного жанру. А один з найвірніших доказів комерційного успіху книги – майже блискавична екранізація історії Девідом Фінчером.

Мислення швидке й повільне - Деніел Канеман

Як працює наш мозок під час прийняття рішень? Чому нелогічні вчинки можуть бути вдалими, а ретельно продумані кроки часом приречені на провал? Яким чином спосіб нашого мислення впливає на поведінку і успішність? На ці та багато інших запитань відповідає Деніел Канеман, лауреат Нобелівської премії з економіки. Відповідає дуже просто, з блискучим гумором і прикладами з реального життя.

Моя неймовірна подруга - Елена Ферранте

Це перший твір з циклу «Неаполітанські романи», що розповідає про дружбу та суперництво двох подруг – Елени і Ліли. Дія відбувається на півдні Італії, в бурхливі та колоритні 1950-і роки. Досить проста на перший погляд історія, зачарувала читачів і критиків, які відзначають майстерне володіння словом і атмосферність твору. А британське видання The Guardian навіть занесло книгу до списку кращих книг останніх 20 років, вшанувавши роман почесним 11 місцем.

Дика: небезпечна подорож як спосіб знайти себе - Шеріл Стрейд

Той факт, що в основі книги лежить особистий досвід авторки, водночас лякає і вражає. Опинившись на самому дні, Шеріл Стрейд відправляється в багатотижневий піший похід по безлюдній території, кожного дня ризикуючи життям і втікаючи від демонів свого минулого. Дика – це історія про подорож по самому краю. Але з хорошим фіналом.

Повернутися
Aa HD