Гарвардське дослідження: рідери безпечніші для очей, ніж смартфони та планшети

7 грудня 2023 р.

Група науковців з Гарварду та інших провідних наукових установ представила дослідження, що демонструє, наскільки E Ink екран безпечніший для очей, ніж традиційні LCD дисплеї планшетів і смартфонів.

Головні висновки дослідження трьома реченнями:

  • Рідери з E Ink екраном і адаптивним підсвічуванням (теплий/прохолодний тон) є у 2-3 рази безпечнішими для очей порівняно з гаджетами з LCD екраном і підсвічуванням;
  • Вплив блакитного світла (Blue Light) може підвищити рівень активних форм кисню (АФК) в організмі людини;
  • Вибір теплого тону підсвічування екрана може зменшити рівень блакитного світла, що його випромінює гаджет, але можливості LCD екрана щодо цього значно менш ефективні.

А тепер пропонуємо познайомитись ближче з науковою статтею, щоб ще раз пересвідчитись, що рідери з E Ink екраном – це найбезпечніші для очей гаджети у світі!

Кілька слів про E Ink

Якщо ви маєте електронний рідер, або хоча б чули про такий девайс, то напевно знаєте його основну перевагу над смартфонами, планшетами та іншими гаджетами. Так, мова йде про унікальний E Ink екран, що за своїми оптичними характеристиками є набагато ближчим до звичайного паперу, ніж до традиційних LCD екранів. У чому ж головна відмінність?

Відбивання краще за випромінювання

Як зазначають автори статті, використовуючиE Ink пристрій, ми здатні бачити інформацію на його екрані завдяки тому, що він відбиває навколишнє світло, як і звичайний папір. «Якщо підсвічування екрана вимкнено, око завжди отримує лише те світло, що є у навколишньому середовищі». Іншими словами, PocketBook з вимкненим підсвічуванням є не більш шкідливим для очей за звичайну паперову сторінку.

З іншої сторони, світловипромінюючі LCD екрани смартфонів і планшетів використовують світлодіодні (LED) джерела для підсвічування екрана. Вони працюють, пропускаючи світло через різні шари, включаючи рідкі кристали, кольорові фільтри та сенсорні панелі. Світло, яке використовується в LCD екранах, зазвичай випромінюється білими світлодіодами, що мають блакитний діод в основі. Блакитне світло (Blue Light), що випромінюють ці світлодіоди, є інтенсивним і може спричиняти проблеми для здоров’я людини. Про це – детальніше далі.

Блакитне світло та його шкідливий вплив на наш організм

Як ми вже згадували, E Ink екрани рідерів не випромінюють власне світло. Натомість вони покладаються на природнє освітлення навколо нас. Звісно ж, це стосується читання з гарним освітленням із вимкненим підсвічуванням екрана.

Традиційні LCD екрани випромінюють власне світло за замовчуванням. Воно може бути досить різким і містить багато блакитного світла. Саме по собі блакитне світло не є чимось аж надто поганим, але його тривалий вплив, особливо ввечері, може нашкодити нашому режиму сну та здоров’ю очей.

Звучить не дуже страшно? Що ж, є і додаткові причини, щоб поставитись до блакитного світла з усією обачністю.

У своєму дослідженні науковці вивчають, як вплив синього світла знижує життєздатність клітин і підвищує рівень активних форм кисню (АФК) в організмі людини. Підвищення АФК, у свою чергу, може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям, тому цю потенційну небезпеку не слід ігнорувати.

Рідер чи планшет – хто випромінює менше блакитного світла?

Група науковців порівнювала пристрої з увімкненим підсвічуванням. Чому? Тому що рідери з E Ink екраном покладаються на навколишнє освітлення, як і традиційні друковані книги. Тобто вони не випромінюють блакитне світло доки не увімкнене підсвічування екрана. Але в разі поганого освітлення, рідеру, як і звичайній книжці, потрібна допомога освітлювальних приладів або підсвічування екрана.

Щоб зрозуміти, який тип екрана випромінює менше блакитного світла і є безпечнішим для очей, науковці дослідили 4 пристрої:

  • Планшет з LCD екраном і теплим/прохолодним підсвічуванням;
  • Рідер з чорно-білим E Ink екраном і теплим/прохолодним підсвічуванням;
  • Рідер з кольоровим E Ink екраном і теплим/прохолодним підсвічуванням;
  • Рідер з кольоровим E Ink екраном і прохолодним підсвічуванням.

Після тривалих тестувань, детально описаних тут, вчені змогли сформулювати декілька важливих висновків:

  • Клітини накопичували АФК у два-три рази швидше під впливом LCD екрана порівняно з E Ink екраном. Усі пристрої перевірялися в однакових режимах підсвічування (день чи ніч);
  • Пристрої, що забезпечують нижчу швидкість накопичення АФК (тобто рідери з E Ink екраном і підсвічуванням), можна використовувати значно довше, перш ніж буде досягнуто рівнів АФК, аналогічних до показників LCD екранів.

Що це дослідження означає для користувачів PocketBook?

Дослідження підтверджує, що рідери з E Ink екраном є найбезпечнішими для очей пристроями. Також варто підкреслити важливість технології SMARTlight, яка дає можливість регулювати не тільки яскравість, а ще і температуру підсвічування, і від якої залежить комфорт та безпека читання.

Читайте безпечно разом із PocketBook!

Повернутися
Aa HD